Alle vragen die je over matcha hebt, beantwoord


 

Er is al veel gezegd en geschreven over matchapoeder, het groene spul dat je tegelijkertijd opgewekt en kalm kan maken. Voor wie wil weten hoe de vork in de steel zit: al je vragen over matcha beantwoord.

Goed, matchapoeder. Wat kan ik ervan maken?

Van origine (en die origine voert ver; in Japan wordt het al eeuwen gemaakt en gebruikt) wordt matchapoeder gebruikt om thee te maken. Dat is nog steeds waar je het voornamelijk voor gebruikt, maar door de populariteit in oa Amerika wordt matchapoeder inmiddels ook gebruikt voor matcha latte's (de koffie, maar dan met matchapoeder) en wordt het spul verwerkt in smoothies, cakes, brownies - noem het maar op.

Oké, maar hoe wordt matcha zelf gemaakt?

Matchapoeder wordt vervaardigd uit de theeplant Camellia sinensis. Het grootste verschil met normale theebladeren, is dat de Camellia sinensis vier weken voor de oogst wordt afgedekt met doeken en zeilen. Hierdoor krijgt de plant nauwelijks zonlicht en gaat hij extra veel bladgroen (chorofyl) aanmaken. De blaadjes worden daarna in z'n geheel gestoomd, gedroogd en vermalen tot poeder.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha?

Je weerstand verbetert flink. Die chlorofyl, die zorgt ervoor dat je lichaam ontgift en dat je bloed extra zuurstof op kan nemen. Daarnaast zit in matcha veel van de antioxidant EGCG. Die stof herken je misschien van groene thee, want daar zit het ook in, maar de reden dat je er bij matcha een veel hogere concentratie van binnenkrijgt, zit 'm in het poeder. Doordat je het hele theeblad hebt gebruikt voor het poeder en dat poeder in z'n geheel oplost in het water, krijg je veel meer werkzame stoffen binnen dan wanneer je alleen het weekwater van een theezakje drinkt. Dit onderzoek onderstreept de gunstige werking van EGCG als antioxidant.

Je bent wordt er kalm en alert tegelijkertijd van. In koffie zit cafeïne, wat je oppept, in ontspannende thee zit L-theanine, wat kalmeert. En in matchapoeder zit dus beide: cafeïne én L-theanine. Het resultaat: matchathee maakt je scherp en rustig. Perfect.Hoe herken ik echte matcha en hoe herken ik neppe?

Omdat echte matcha kostbaar is om te maken, zijn er veel nepvarianten van in omloop. Echt matcha herken je aan de kleur; die moet fel en diepgroen zijn zonder grijze tinten. Nepmatcha is vaak wat valer van kleur.

Kan ik de hele dag door matcha drinken?

Nee; ook van matcha kun je te veel drinken. Een tot drie kopjes per dag wordt over het algemeen aanbevolen.

Waar koop of drink je matcha?

Al zeggen wij het zelf, je koopt de lekkerste matchapoeder hier op de website van Matchacha. Onze traditionele Japanse Shohokuen Matcha heeft niet voor niks de 1e prijs gewonnen tijdens de GlobalTea Championship. Dat proef je gelijk! In de grote steden vind je bij de betere koffiebars en theebars ook matcha op het menu.

Ik heb nog een vraag!

Wil je nog meer weten? Stel jouw vraag aan onze Matcha experts. Dat doe je het snelst via de chat op deze website. Geen vraag is te gek :) Tot snel!