Kan het drinken van Matcha thee helpen met afvallen?


Wat is Matcha en waar komt het vandaan?

Matcha is een fijngemalen groene thee en heeft een eeuwenlange geschiedenis in Japan. Naar verluidt door een Chinese monnik in 1191 naar het land gebracht, wordt aangenomen dat zowel Japanse Samurai-krijgers als Zen-boeddhistische monniken matcha gebruikten vanwege de even stimulerende en kalmerende eigenschappen..
De combinatie van natuurlijke cafeïne en het aminozuur L-theanine (wat helpt een gevoel van kalmte en focus op te wekken), maakt matcha een geweldig alternatief voor koffie - maar hoe zit het met de beweringen dat het kan helpen bij gewichtsverlies?

Matcha en gewichtsverlies

Een onderzoek uit 2005 toonde aan dat dagelijkse consumptie van groene thee kan worden gekoppeld aan een verlaagde BMI (body mass index) en tailleomtrek. Onderzoekers geloven dat dit verband vooral te wijten is aan catechines, antioxidanten in groene thee die mogelijk werken met de stofwisseling.
Een andere studie die in 2014 werd gepubliceerd, toonde aan dat supplementen met groene thee oxidatieve stress als gevolg van lichaamsbeweging hebben helpen verminderen, wat betekent dat groene thee kan helpen bij het verlichten van activiteitsgerelateerde pijn, waardoor je sneller weer naar de sportschool gaat (en dus helpt bij gewichtsverlies).
Uit een derde studie blijkt dat epigallocatechinegallaat (EGCG), een specifiek type catechine in groene thee, chronische vermoeidheid hielp verminderen.
Dus blijft de vraag over, is er bewijs dat groene thee ons kan helpen gewicht te verliezen? Er is absoluut bewijs!
Bij consumptie samen met een gezond dieet en voldoende lichamelijke activiteit, kan matcha zeker helpen bij ontstekingen, eetlust en stemming - die allemaal in harmonie moeten werken voor langdurig gewichtsverlies.

Andere gezondheidsvoordelen van Matcha

Hoewel er nog steeds onderzoeken gedaan worden naar het verband tussen matcha en gewichtsverlies, is het keer op keer bewezen dat deze groene thee fantastisch is voor het immuunsysteem en voor de bestrijding van bepaalde soorten kanker.
Catechinen vechten tegen oxidatieve stress en vrije radicalen, wat betekent dat ze een van onze beste natuurlijke verdedigingen tegen kanker en andere degeneratieve ziekten zijn. En omdat matcha een hogere concentratie catechinen heeft dan andere traditionele groene thee in zakjes, is het een extra goede keuze.

Groene thee (en andere vormen van cafeïne) kunnen ook helpen beschermen tegen diabetes, en omdat matcha het toegevoegde kalmerende voordeel van L-theanine heeft, zal het hebben van een tweede kop zeker minder zenuwachtigheid en slaapproblemen veroorzaken dan een tweede koffie.