10 gezondheidsvoordelen van Matcha
Als het op superfoods aankomt, staat Matcha-thee zonder twijfel met stip op één.

Matcha is een bijzondere thee. Hoewel Matcha eigenlijk een typische Japanse drank is, komt het oorspronkelijk uit China. Het wordt beschouwd als de meest gezonde onder de groenetheesoorten. Matcha is een poeder dat van de bovenste blaadjes van de Camellia sinensis-theeplanten wordt gemaakt. De blaadjes worden gemalen tot een heldergroen poeder. De blaadjes van de Camellia sinensis worden voor het maken van Matcha schaduwgegroeid. De schaduw stimuleert een toename van chlorofyl, waardoor de blaadjes veranderen van kleur en de Matcha zijn heldere groene kleur krijgt. Naast de toename van chlorofyl verhoogt ook de productie van aminozuren in de bladeren. De blaadjes worden vroeg geplukt (eerste-lentepluk), nog voordat ze volgroeid zijn. Dit zorgt ervoor dat Matcha zijn aangenaam zoete smaak krijgt. Hoe later de blaadjes worden geplukt (tweede-zomerpluk), hoe kruidiger en bitterder de smaak van de Matcha wordt. De later geplukte Matcha-bladeren worden vaak gebruikt voor het maken van Culinair Matcha, waarmee wordt geblend, gebakken of gekookt. In Japan werd het drinken van Matcha-thee in de 16e eeuw een ware ceremonie. Vandaag de dag wordt Matcha overal ter wereld gebruikt

De verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van Matcha (ook wel het groene goud genoemd).

1. Matcha geeft energie.
Waar koffie cafeïne bevat en thee de stof L-theanine, bevat Matcha beide. Matcha geeft je hierdoor zowel een ontspannen gevoel zonder dat het je versuft als een langdurige energieboost.

2. Matcha heeft een gunstig effect op je geheugen en concentratievermogen.
De stof L-theanine, onder andere verantwoordelijk voor de productie van dopamine en serotonine, verbetert je concentratievermogen, je geheugen en je humeur!

3. Matcha draagt bij aan de ontgifting van het lichaam.
Matcha-thee bevat chlorofyl. Deze stof zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen afvoert en je bloed meer zuurstof kan opnemen. Schadelijke stoffen worden uit je lichaam verwijderd, waardoor je beter in je vel gaat zitten.

4. Matcha verhoogt het immuunsysteem.
Vanwege het aanwezige chlorofyl helpt Matcha-thee je immuunsysteem op te bouwen en je weerstand te verhogen. Matcha bevat ook calcium, ijzer, kalium, eiwitten en de vitamine A, B, C en E. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke bouwstenen die ons immuunsysteem versterken.

5. Matcha draagt bij aan gewichtsverlies.
Groene thee bevat van nature een goede hoeveelheid leptine en epigallocatechinegallaat (EGCG). Matcha is fijngemalen groene thee met een hoge dosis leptine die je lichaam volledig opneemt. Leptine geeft je spijsvertering een boost.

6. Matcha verkleint het risico op hart- en vaatziekten.
Het drinken van groene thee kan je helpen je cholesterol te verbeteren om zo het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

7. Matcha en diabetes.
Matcha zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Mensen met diabetes type 2 doen er goed aan om iedere dag een tot twee koppen Matcha-thee te drinken. Je spijsvertering verbetert en je lever kan beter gaan functioneren.

8. Matcha voor een mooie huid.
Matcha bevat enorm veel antioxidanten. Deze vele antioxidanten zorgen ervoor dat je huid in goede conditie blijft. Matcha heeft bovendien een anti-inflammatoire werking, wat het herstelvermogen van je huid ondersteunt en je huid beschermt tegen veroudering.

(Antioxidanten gaan veroudering tegen, zorgen ervoor dat onze huid in goede conditie blijft, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een cholesterolverlagende werking.)

9. Matcha helpt ontspannen.
Het unieke amonizuur L-Theanine dat in Matcha aanwezig is, zorgt voor een kalmerend effect. Daarnaast geeft de Matcha-theeceremonie je een momentje voor jezelf, een moment om even tot rust te komen. Neem hiervoor ook echt even de tijd. Je zult merken dat je de rest van de dag dat fijne ontspannen gevoel met je meeneemt.

10. Matcha is leuk!
Naast alle supergezonde voordelen die het drinken van Matcha-thee met zich mee brengt, wordt vaak vergeten te benoemen dat Matcha ook nog eens heel erg leuk is! Zo is het om dezelfde wijze uitvoeren van de traditieonele Japanse theeceremonie een ware belevenis. Ook vrienden en familie zullen met plezier naar dit eeuwenoude ritueel kijken, of beter nog, met je meedoen.

(Leuke dingen doen en een gezonde lifestyle zijn een weldaad voor je lichaam en geest)