Wat is Matcha?Matcha is een groenepoederthee uit Japan. Deze theesoort staat wereldwijd bekend als superfood vanwege zijn hoge hoeveelheid antioxidanten. In tegenstelling tot andere soorten thee, drink je bij Matcha ook de theebladeren op.

Waarom is Matcha zo gezond?

Matcha wordt gerekend tot de superfoods. Maar wat maakt Matcha nu een superfood? Matcha bevat een grote hoeveelheid antioxidanten, aminozuren, vitamine A, B, C en E en chlorofyl. Het is geen verrassing dat Matcha meer antioxidanten bevat dan andere soorten theeën.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt Matcha wel gewoon van dezelfde theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. Om Matcha te maken, worden de theebladeren voor de pluk eerst drie tot vier weken afgeschermd voor de zon. Dit proces is te vergelijken met het kweken van witte asperges. Door de theebladeren in de schaduw verder te laten groeien, maakt de theeplant meer voedingsstoffen aan, waaronder chlorofyl. Chlorofyl zorgt ervoor dat ons bloed meer zuurstof kan opnemen, wat kan helpen bij het ontgiften van het lichaam. Daarnaast helpt chlorofyl het immuunsysteem op te bouwen.
Nu vraag je je misschien af wat Matcha dan onderscheidt van de andere geschaduwde Japanse theeën, zoals een gyokoro en kabusecha. Wat Matcha uniek maakt, is dat het vermalen wordt tot poeder. Deze fijne theepoeder wordt in zijn geheel genuttigd, in plaats van dat er thee van de theebladeren getrokken wordt. Dit betekent dat je alle aanwezige voedingstoffen in de Matcha daadwerkelijk tot je neemt. De betekenis van Matcha is dan ook letterlijk vertaald: ‘gemalen thee’.

Wat doet Matcha met je?

Matcha zorgt voor meer energie en een verhoogd concentratievermogen. Dit is te danken aan de aanwezige theïne (grappig genoeg is dit is hetzelfde stofje als cafeïne, maar dan in thee). Theïne wordt geleidelijker afgegeven dan cafeïne door de aanwezigheid van andere werkzame stoffen in Matcha en heeft daardoor een prettiger en langduriger effect. Het is dus ook niet gek dat Matcha vroeger werd gebruikt door de monniken om wakker te blijven tijdens de urenlange meditaties! Voor ons is Matcha de perfecte thee om de dag mee te beginnen of om te drinken bij een klein 4-uursdipje, zowel als thee als door je smoothie.

Hoe smaakt Matcha?

De smaak van Matcha is te vergelijken met groene thee, maar dan krachtiger. Door het verschil in structuur en het opdrinken van het hele blad, wordt de thee romiger en voller van smaak. De smaak van een goede Matcha is een fijne balans tussen lichtzoet en lichtbitter, waarbij de vegetale noten van groene thee duidelijk aanwezig zijn. Echter is de smaak van Matcha erg afhankelijk van de zetmethode en van de kwaliteit. Een hoge kwaliteit Matcha zal meer zoetig smaken, terwijl een lagere kwaliteit Matcha bitterder zal zijn. Sommige mensen prefereren hun Matcha met melk en suiker, zoals ze ook hun koffie en andere soorten thee drinken. Zie bijvoorbeeld ons recept voor Matcha-latte. Voor andere gebruiken van Matcha, zoals door de smoothie of door een gerecht, raden wij Culinair Matcha (blending & cooking grade) aan.

Waar is Matcha ontstaan?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Matcha ontstaan in China en niet in Japan. In 1191 bracht zenmeester Eisai het fenomeen groenepoederthee vanuit China mee naar Japan (inclusief het zenboeddhisme). Matcha gold lang als 'het geheime medicijn' aan het hof van de keizer en de elite. In de 16e eeuw gaf een volgende zenmeester de geschiedenis van de thee in Japan een nieuwe impuls: Sen-no-Rikyu creëerde de theeceremonie, waarin Matcha de hoofdrol vervult. Met deze theeceremonie brak Matcha door bij de Samoerai. Vandaag is het drinken van Matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur. De unieke smaak en gezonde eigenschappen van Matcha worden inmiddels ook ver buiten Japan ontdekt.


DE 10 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN MATCHATHEE